Bardzo wiele osób zastanawia się jaka podłogę położyć w kuchni? Czy jest na to jakiś jeden, dobry, sposób? poniżej przedstawiam Ci moje cztery propozycje.Rozwiązanie klasyczne – gres (używany jest w nowoczesnych pomieszczeniach, które mamy zamiar optycznie powiększyć) oraz płytki (styl rustykalny, wnętrze ciepłe i przytulne). Oba te rozwiązania charakteryzują się niską nasiąkliwością (wyłączając gres polerowany, ten wymaga impregnacji) oraz są odporne na uszkodzenia mechaniczne. W przypadku osób lubiących czuć ciepło pod stopami wymagane jest ogrzewanie podłogowe, bo ten typ podłogi jest bardzo zimny.
Podobnie sytuacja ma się w przypadku podłogi z kamienia. Marmur (bardzo popularny ze względu na efektowny wygląd, jednak mało odporny na zarysowania i wymagający impregnacji) oraz granit (bardzo twardy i nienasiąkliwy, odporny na działanie środków do czyszczenia i uszkodzenia mechaniczne) także nie zapewnią poczucia ciepła. Należy również zwrócić uwagę, iż nie jest to rozwiązanie tanie.
Drewno jest o wiele bardziej przyjazne dla stóp człowieka – kuchnia nabierze ciepłego, domowego charakteru, a dodatkowo efekt wizualny z pewnością będzie zadowalający. Dobrym pomysłem jest wybór egzotycznego materiału (teak, doussie, marbau) bądź czegoś z palety twardego drewna polskiego (buk, dąb, jesion). Cokolwiek jednak wybierzesz będzie oznaczać, iż podłoga wymagać będzie konserwacji – lakierowania bądx olejowania. Pomimo dość problematycznego utrzymania w kuchni pamiętać należy, iż da się je miejscowo cyklinować, naprawiać czy też powtórnie lakierować.
Rozwiązaniem, które uchroni Twoja kieszeń przed nadmiernymi wydatkami będą panele podłogowe. Idealnie imitują drewno, posiadają ciekawe faktury oraz wzory i kolory. Ciekawostka sa panele z frezami imitującymi łączenia desek. Podstawa w tym przypadku jest inwestowanie w w materiały o wysokiej klasie ścieralności, a najlepiej byłoby, gdyby środkowa warstwa była wykonana z płyty HDF.