Jaka podloga w kuchni?

Wiele osób zastanawia się jaką podłogę ułożyć w kuchni. Czy powinny to być kafle? Czy to prawda, że drewniana podłoga to zły pomysł? Jakich fug użyć do płytek?

Jako, że najlepiej byłoby gdyby materiał na podłogę w kuchni był jak najbardziej wytrzymały i ścierał się ciężko. Z tego powodu często używa się płytek ceramicznych oraz szkliwionego i porcelanowego gresu.  Wiele osób zadaje sobie również pytanie jakie fugi pomiędzy płytkami powinno się umieścić w kuchni biorąc pod uwagę specyfikę tego pomieszczenia. Należy pamiętać, iż to właśnie masy pomiędzy płytkami są zazwyczaj najmniej trwałym elementem ze względu na słabą odporność na wilgoć. W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będą fugi epoksydowe.

Z powodów związanych z odpornością można zastanowić się nad praktycznie niezniszczalnymi podłogami z kamienia jak choćby granit. Należy przemyśleć także polskie wapienie i piaskowiec, oraz laweryt. Równie ciekawą opcją jest mieszanina kwarcowo-granitowa- bardzo odporna i o ciekawej kolorystyce. Plusem tego typu podłóg są łatwość pielęgnacji, duży format, a także cienkie spoiny. Należy jednak zauważyć, iż taka podłoga jest zimna i znacznie droższa od ceramicznej.

Mniej typowe rodzaje podłóg (ale nie te zupełnie nietypowe) to choćby podłogi drewniane do kuchni to świetny pomysł jeżeli myślisz o stylu rustykalnym. Daje odczucie „ciepła” i „domowego” klimatu. Co więcej, ważne jeśli ma się dzieci lub dom zamieszkują osoby starsze, podłoga ta amortyzuje upadki. Jeśli decydujesz się na drewno polecam Ci egzotyczne lub twarde rodzime. Deski muszą być duże – bez przebarwień i sęków, tradycyjne lub parkietowe – wszystko po to aby podłoga była jak najtrwalsza.

Zanim położysz więc podłogę przemyśl dokładnie materiał jakim ma być ona wyłożona. Przelicz koszty jakie pochłonie ale nie tylko położenia ale także późniejszych remontów i eksploatacji. To właśnie one stanowią często nie lada wydatek.

 

 

 

3 comments

Cancel

  1. larsik · 26 listopada, 2014

    Moim zdaniem, gdybym teraz stawał przed wyborem podłogi w mojej kuchni to chyba zdecydowałbym się mimo wszystko na podłogę z kamienia. Oczywiście koszty z tym związane w porównaniu do innych opcji większe, no i ten chłodek w stopy… ale wszystkiemu można zaradzić. Mimo wszystko stawiałbym w tym konkretnym przypadku na trwałość i wygodę (czyszczenie). Pozdrawiam.

  2. Marzena · 26 listopada, 2014

    A ja mam w kuchni kafle, takie z naturalnymi wgłębieniami i jestem bardzo zadowolona 🙂

  3. Edyta · 26 listopada, 2014

    Ostatnio kupiłam do swojej kuchni wykładzinę PCV. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do tego zakupu, ale już po paru dniach zauważyłam zalety związane z jej użytkowaniem. Posiadam dwa koty, które ciągle brudzą. Czyszczenie wykładziny jest dużo łatwiejsze i szybsze. Teraz zastanawiam się czy nie zakupić takiej wykładziny także do innych pomieszczeń w moim domu.