podloga_w_kuchni

Podłoga w kuchni

Kuchnia to aromatyczne serce każdego domu. Jednak, aby ta dobrze i długo nam służyła, powinna być nie tylko piękna, ale także funkcjonalna i dobrze wyposażona. Jednym z najistotniejszych elementów jest wybór podłogi do kuchni.

Musimy mieć świadomość, że w kuchni podłoga jest narażona na szczególnie wiele uszkodzeń. Mamy tam i wodę i tłuszcze, barwiące soki, przyprawy, kwasy, rzeczy bardzo gorące(wrzące) i bardzo zimne ( zamrożone). Na dodatek zawsze mogą tam spaść na podłogę ciężkie, kanciaste czy ostre przedmioty (garnki, patelnie, szkło, noże, tasaki). Specjaliści uznają, że do kuchni nadaje się niemal każdy rodzaj podłogi, z jedynym wyjątkiem, czyli wykładziną dywanową. Ale też powinniśmy zawsze dopasować podłogę do naszych zwyczajów. Jeżeli chodzimy zwykle po domu boso lub tylko w skarpetkach – powinniśmy zadbać, żeby i w kuchni podłoga była z materiału „ciepłego”.

Takim niewyziębiającym podłożem będą w naszej w kuchni panele. Jednakże powinniśmy je wybrać odpowiednie, czyli takie, które producent zaleca do pomieszczeń o dużym natężeniu ruchu ( o symbolu 23) lub do pomieszczeń użyteczności publicznej (o oznaczeniach 31, 32, 33) Istotną będzie również klasa ścieralności, naszych przeznaczonych do kuchni paneli. Powinniśmy koniecznie wybierać tę wyższą klasę tj. np. AC – 5. Aby poznać więcej ciekawostek o drewnie i stolarstwie polecam ten blog.

Nie jest prawdą, że nie powinno się stosować w kuchniach paneli, ze względu na duże szanse zawilgocenia. Są już takie gatunki paneli, które na zamoczenia (szczególnie te chwilowe, a nie permanentne) pozostają dość odporne. Dopiero stała wilgotność powyżej 70 % w pomieszczeniu, dyskwalifikowałaby zastosowanie paneli. Jedynie jakaś awaria instalacji wodno-kanalizacyjnych mogłaby spowodować straty, tj. wypaczenia podłogi z paneli czy drewna. Ale można się na taką ewentualność zabezpieczyć i miejscowo – w szczególnie zagrożonych rejonach kuchni,  ułożyć wstawkę z dużo bardziej odpornego kamienia czy terakoty.

Terakota, czy inne bardzo odporne płytki ceramiczne, będą najbardziej wskazanym materiałem na kuchenne podłogi. Są stosunkowo niedrogie, łatwe do utrzymania w czystości, ale zimne i twarde. Niestety spadające naczynia raczej się na nich potłuką, ale za to wcale nie uszkodzą warstwy podłoża. Dla ocieplenia powierzchni takiej podłogi – warto pomyśleć albo o odgrzewaniu podłogowym, albo dodatkowym wyłożeniu materiałem (np. miejscowe niewielkie dywaniki)

Terakota jest bardzo odporna na ścieranie, wszelkie ekstremalne temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Jednak pamiętajmy, żeby nie stosować w kuchni płytek ceramicznych o powierzchniach gładko polerowanych. Najwyżej mogą to być np. grysy pół-polerowane, a chodzi tu o bardzo przecież ważną – śliskość kuchennej nawierzchni. Efektownie polerowane płytki mogą okazać się dla nas w kuchni – bardzo niebezpieczne.

Niedrogim i praktycznym rozwiązaniem będzie także zastosowanie wykładziny PCV. Może ona być przyklejana, albo tylko wyłożona bez kleju. Szczególnie polecane byłoby takie wyjście przy chęci szybkiej modernizacji kuchni, bez większego wysiłku, czy też przy perspektywie rychłej przeprowadzki. Zawsze watro położyć wykładzinę PCV grubą i elastyczną, będzie przyjaźniejsza dla stóp. Jej zaletą jest łatwość zmywania, odporność na wodę, ale wadą – mniejsza wytrzymałość na wysokie temperatury.

Udostępnij na:  

 

0 komentarzy

CommentLuv badge